20101229

Memasak Untuk Anak #1

Aku sekarang sepatutnya busy tapi untuk mengekalkan tahap kecerdasan otak supaya tak menjadi tepu so haruslah berehat sebentar dari membuat kerja lalu update blog. Jangan tak tahu akhirnya aku berjaya memasak untuk si cantik manis Imaan. Sebelum ni buat puree seminggu sekali, sekarang masak bubur 2/3 hari sekali. Kejadian bermula lebih kurang 2 minggu yang lepas. Resipi pertama adalah seperti berikut: 

beras setengah pot, bayam, carrot, kentang dan tauhu
mula-mula rebuskan beras. aku pakai bekas kaca kononnya untuk mengelakkan zat makanan terjejas kalau pakai periuk besi or aloi or seumpamanya
beras dah agak lembut menjadi nasi lalu masukkan carrot dan kentang
tak lama kemudian masukkan tauhu dan bayam pulak
occay dah masak, tutup api and biarkan sejuk sikit, sikit je tau
masuk dalam blender or food processor, kalau boleh janganlah campur dengan blender cili. nampak tak tangan kecil yang very helpful. nak tolong ibu la kononnya tapi dia tak mampu nak angkat blender kaca tersebut
terengg dah siap, tengok tangan kecil gemok muncul lagi. aku takda suruh dia interframe, tapi budak kecil itu memang agak busy body sikit

So far sekali masak dapatlah 4/5 bekas makanan Imaan. Tahan untuk 2 hari setengah. Sehari Imaan makan 2 bekas. Suka makan tapi tak boleh duduk diam, kena ikut je mana dia pergi. Almaklumlah dah boleh merangkak. Heh.

So far aku suka pakai sayur organik. Memang mahal sikit tapi apa salahnya lebih seringgit dua dari biasa lagi pun this 1st year  cuba beri yang terbaik untuk anak. Kalau pakai sayuran organik seperti kentang contohnya tak perlu kupas kulit, cukup berus sikit-sikit kulitnya dan cuci. Masak dengan kulit-kulit lagi berkhasiat tapi untuk yang organik saja tahu, kalau yang biasa aku tak jamin.

7 comments:

  1. bestnye. sha dh berangan nak masak camni gak utk raisya bile 6bulan nnti. tp kalo nak letak ayam suma pon bole kan?

    ReplyDelete
  2. fad..i tak fahm la dpat 3/4 bekas..means u wat stok la ek..
    tapi laki kuat mkn sikit kot fad..kalo satu blender tu.. 4x mkn seari..
    sama la ingredients mcm u buat cme i cmpur bilis n ayam..
    sebab tu anak i da 8.3kg....adesss:P

    ReplyDelete
  3. tak pernah lagi buat tuk stok banyak camtu sbb kysha nampak gayanye tak nak mkn benda2 yg dipanaskan semula.
    nsb baiklah wat bubur si kecil tu time cuti je ;P

    ReplyDelete
  4. misha. w - ayam boleh tp seafood sebaiknya delay dulu. tapi kalau background family takda allergy boleh la try ikan yang tak gatal.

    ayu - aah i wat stok. imaan makan berat 2 kali je sehari tapi minum berbotol2. budak lelaki mmg kuat mkn kan.

    zuris - nak kata banyak tu tak jugak tp imaan jenis tak makan banyak sangat kot. huhu.

    ReplyDelete
  5. amboi rajinnya anak dara ni..
    siap tolong mama prepare makanan dia lagi..
    abang haqq awak tu,dia tunggu aunty bawa makanan je.. :P

    ReplyDelete
  6. same la.. quite pricey tapi takpe.. untuk tahun pertama kan? tauhu x terai lagi.. nak test jugak lah.. hehee

    ReplyDelete
  7. aydan ade eczema and mase mula2 bg mkn cerelac tu pipi naik merah rashes. doc ckp xpe teruskan so that die boleh tolerate and xalergic pastu. unless kalau mata dah bengkak2 sampai naik biru ke pe then baru stop.kalu skit2 xpe. aritu bg mkn peas naik merah gile kt pipi.terus stop.bg broccoli kembung perut.bg pisang jenis ape tah aritu naik merah gak pipi..haih ade anak yg sensitip kulit ni payah sket..tp dah bg ayam n bubur ok je die..huhu

    ReplyDelete

Kisah Purba - Pulau Redang with Kids

Ini memang kisah purba untuk masa depan. Haha. Terfikir nak buat entri pasal ternampak gambar kami pi Pulau Redang duluuu. Dulu tu was Marc...