Pages



20160114

Kisah Purba - Pulau Redang with Kids

Ini memang kisah purba untuk masa depan. Haha. Terfikir nak buat entri pasal ternampak gambar kami pi Pulau Redang duluuu. Dulu tu was March 2015. HAHA. Dah masuk tahun lain dah oi!

Sebenarnya trip ni adalah company trip my brother in law. Alhamdulillah rezeki kami dapatlah join sekali. Fatih masa ni baru lebih kurang 4 bulan. Kami drive dari Selangor to Kuala Terengganu. Very loooong journey for kids tapi excited mengatasi segalanya. Travel on road dengan anak kecil 3 orang ofkos lah memenatkan tapi kalau fikir penat tak kemane lah beb. Nak beli ticket flight dah ramai ni mahal pulak. Nak dapat ticket promo bukan boleh dapat selalu. Huhu.

For those yang rajin baca blog ni maybe tau anak-anak aku semua start travel umur 4 months macam tu. Imaan pi Jakarta, Isma pi Krabi, Fatih pi Redang je lah nak. Anak dah ramai tak mampu nak travel macam dulu lagi. Banyak kira-kiranya. *kofkof* Tapi haritu Fatih 1st flight dia pi Tawau. Oklah ada juga Fatih naik aeroplane. Baru teringat Isma dulu umur 30 hari dah pergi Cherating tapi masa tu ikut abi kerja. Nanti adalah cik anon komen ibu muda sekarang anak kecil dah bawa travel, atok nenek kita punya jaga baby protect takut sakit, tersampuk and all. Well, lain budak lain ragam, lain parents pun lain pendekatannya uols. Anak kita, kita taulah tahap daya tahan depa. Syukur anak aku 3 orang ni, sorang pun tak pernah admit hospital lagi. Takat demam selsema biasa tu ada lah. Kalau tulis statement gini plak kang ada yang kata riak, nanti esok Allah tarik nikmat kesihatan anak hang baru hang tau. Payah haih sekarang ni orang makin judgemental suka cari salah orang. Antara sebab juga aku dah jarang update blog. Aku pun ada perasaan walaupun muka ketat. Blergh.

Well, back to my story to Redang... Kami dari jetty naik ferry rasa macam lama juga and unsangkarable aku mabuk laut yang agak teruk sampai muntah lah. Aku rasa factor usia ni makin lama mak makin tak adventure. Dalam ferry yang dilambung ombak nak melayan anak-anak memang adventure. Tapi tak serik. Kalau serik rugilah tak boleh pi laut lagi.

Sepanjang kat sana kami stay di Redang Holiday. Ok lah kot pakej dia ada swimming pool, ada aircond and yang paling penting elektrik ada all day. Aku pun tak sure pasal ada orang kata dok pantai belah sini kadang elektrik ada malam je. Tapi kat sini semua complete lah alhamdulillah. Pakej datang dengan snorkeling trip ofkos. Kalau tak silap kami ada 2/3 kali trips tapi aku joint 1 je pasal aku malas. HAHA. Trip yang 1 tu pun aku tak turun dalam laut. Aku dok dalam boat je pegang Fatih. Bawa Fatih naik speed boat masa tu pun alhamdulillah ok je tenang. Kalau tanya aku lah preparation barang baby nak bawa kat trip tu aku bawa towel, wet tissue dengan diaper je kot nak salin dia berak ke apa. Anak iols fully bf so kalau nak minum I nursing in public (NIP) saja. Mak memang mak-mak asal dan, asal boleh, nak senang je. Janji baby happy, I'm happy. =)

Yang payah sikit time join trip tu adalah masa dari beach nak pi naik boat. Payah pasal aku pendek, lautnya dalam lepastu aku tak reti berenang. Ngeri gak rasanya terkapai-kapai I mencapai boat tersebut. Para baby depa dah angkut junjung dulu pi naik boat. Para baby tu maksudnya time tu ramai babies. Selain Fatih ada Zafir and Ziyyad yang usia depa masing-masing tua and muda 2 minggu je dengan Fatih.

Selain pi snorkeling activity lepak kat pantai jelah. Air jernih, pasir putih, panas mentari kena sun burned. Oh sebelum terlupa, pakai sunscreen is very important especially kat baby lah. Bukan takut gelap tapi takut kulit perit gittew, sian kat baby kulit sensitif. Lepastu pakai swimming suit yang sesuai ofkos. Walaupun panas tapi Fatih ceria, senang tidur, takda meragam kena sampuk jembalang laut ke apa. Alhamdulillah, Allah kan ada. =)

Dah lepas pi island dengan anak kecil 3 orang ni so insyaAllah next trip akan menyusul. Rugi lah dunia ni luas Allah cipta, tengah sihat tengah mampu marilah kita pi travel luaskan pandangan tengok tempat orang bersama keluarga tercinta.

 Pasir putih laut biruuu...

 Anak bujang lepak santai

Isma and her cousin, Zahra

Fatih suka mandi laut!

Morning view from the cliff

Sunrise, imma sunrise person walaupun selalu bangkit tidur lewat. Kofkof

Puteri sulung, Imaan yang memang hantu air, rasanya dia lepas mandi pantai masuk swimming pool lepastu pi pantai balik, ulang itu je lah sampai malam...

Family photo in the speed boat

Isma takut sikit naik boat ni, abi and kakak pi snorkeling dia makan je lah dalam boat kerjanya.

Baru turun boat from snorkeling trip. Anak kecil ramai asal boleh je lah gambarnya...

Me and my happy pill 

4 comments:

  1. 2016 dh dik non....tape asal update...anak2 ko kental..cantik redang

    ReplyDelete
  2. best.. rindunyaaa pantai.. nampak apsir tu ee geram nak seluk2 je.. fatih pn kemain suka ha main pasir

    ReplyDelete