20130206

Cuti-Cuti Krabi (With Kids)

Is anyone waiting for this entri??? Kahkah. Bajet sangat Mak Neng ni. Ikutkan tahap kemalasan memang tak berapa rajin nak buat entri tapi demi tidak menghampakan rakan pembaca oleh itu aku cuba buat jugak.

Last month kami sekeluarga telah ke Krabi, Thailand for 4D3N. Alhamdulillah trip ini adalah yang kali kedua buat aku and hubby. Dulu kami pergi berdua untuk honeymoon (2009), now sudah berempat. Kami pergi dengan menaiki pesawat AirAsia, return tickets lebih kurang RM800 untuk 3 seats and 1 infant. Ini adalah harga promo yang tak murah sangat. If korang rajin ikut promo maybe boleh dapat harga yang lebih murah.

mana kapal terbang ni lambatlah, kata isma

imaan yang always nampak happy, padahal...

Seperti dulu kami memilih untuk stay di Aonang, kawasan tumpuan pelancongan di sana. Ada beberapa tempat lain for other options, sila google sendiri jangan malas. Hotel ada banyak gila, boleh cuba baca review kat Tripadvisor. We choose Aonang Orchid Resort, one of the muslim hotel available at that area. If nak booking hotel kat Thailand, boleh tengok at Sawadee.com, which biasanya harga hotel memang murah dari website lain. Hotel kami total lebih kurang 1.2K. Memang mahal sikit pasal aku memang memilih hotel and kami pun pi during high season, nak budget sikit boleh pergi time low season kalau tak silap start July-November. Sila google lagi untuk lebih info tentang cuaca.

Selain hotel yang kami stay itu, other muslim hotel adalah seperti Aonang Princeville Resort, Somkiet Buri Resort, Sunrise Tropical Resort, Sand Sea Resort, Sripet Hotel, Railay Village & Spa Krabi. Selain itu banyak je hotel and resort lain. If korang tak stay in a muslim hotel pun takpe pasal banyak je halal food kat sana kerana main religion in Krabi adalah Islam. Cuma if you stay kat hotel muslim ni breakfast confirm boleh makan semua, ada tunjuk arah kiblat, ada sejadah, if malas nak keluar boleh call je room service for food. Kalau tak, sendiri mau ingat.

masuk bilik terus landing, king sized bed & baby cot for imaan

pool villa yang menggiurkan

view dari balcony, nampak pool, nampak cliff, laut nampak sikit je

bilik kami tingkat atas sekali, tengah-tengah. takde lift uolls

activity wajib

kak yong dapat swimming pool memang suka sangat

isma mandi 10 minit lepas tu tidur

Oleh kerana dulu kami dah pergi Phi Phi Island, Maya Bay, James Bond Island, elephant trekking, naik ATV so kali ini dengan dua budak bawah umur yang banyak ragam, kami just rental a long tail boat to Hong Island. Seram aku nak naik boat dengan orang lain nanti nak tukar diapers ke, anak nangis ke takut bakal mengganggu orang lain. Sewa sebuah long tail boat lebih kurang RM250 with pemandu boat yang akan hantar korang and tunggu je sampai korang nak balik. Ekekeke.

on a long tail boat

my little miss grumpy senyum terpaksa ke?

Kami gerak pukul 12 tengah hari, balik lebih kurang pukul 4 petang. Dekat Hong Island tu ada bayaran lebih kurang RM20 per adults. Dari Aonang beach to Hong Island, perjalanan lebih kurang 45 minit. Syukur anak-anak elok je sepanjang perjalanan. If nak naik long tail boat memang ade station kat beach tu, kira macam naik teksi, nak pergi mane-mane pun boleh. Kalau korang nak ambil trip island, biasanya akan naik speedboat sekali dengan orang lain. Bayaran per person lebih kurang RM70-RM150 depends on destination and activity.

on your left, long tail boat. right, speed boat

hong island bay


kak yong dapat laut lupa ibu abi

air jernih ikan berenang-renang

isma pun happy semacam, air masin masuk mulut jilat-jilat

kesian, died coral

ada buai, isma dah penat tidur je lah

During that holiday kami just pergi island sehari je, hari-hari lain just mandi swimming pool, jalan-jalan along Aonang street, makan-makan. Aku rasa during high season price kat sana lebih kurang kat Malaysia, if low season murah sikit, shopping pun boleh bargain. One thing yang murah adalah massage and spa. Full body massage RM20-RM30 je. Tapi kali ini kami tak sempat nak ber-massage pun. Sobs. Selain island trip, korang boleh buat extreme sport macam wall climbing, water crafting, ATV, pergi natural pool, and macam-macam lagi. Sila google. HAHA.

Owh ye, if korang dah pernah sampai laut Sabah yang clear and tengok coral yang cantik, don't expect that at Krabi. Sad but true, laut kat Krabi dah tak secantik dulu, but the view still there. View laut dengan limestone cliff masih menjadi main attraction kat sana. Bagi yang belum tahu, island attractions kat Krabi dengan Phuket adalah exactly the same. You will visit pulau yang sama, tempat yang sama dengan islands from Krabi. Cuma Phuket lebih besar, lebih meriah, lebih jauh and lebih mahal.

aonang street


Aku rasa pergi Krabi ni tak payah nak ber-tour guide pasal senang je insyaAllah selamat. But korang kena tahulah korang nak pergi mana, nak buat apa. Kena buat research siap-siap. Makan pun senang, orang yang meniaga pun ada je yang reti cakap Melayu. Orang Malaysia pun ramai. Mostly yang meniaga dengan cart memang muslim, restaurant yang halal ada tulis halal. 

sodapnya thai green curry. makan tak tengok anak

jalan dulu konon nanti baru beli. datang lagi sekali dah habis oi!

aonang halal street food. best!

Dari pengalaman aku so far travel dengan 1 toddler, 1 infant ini takdelah mustahil, tapi memang penat sikit. Nak ke mane, naik apa, buat apa pun boleh tapi still ikut kesanggupan korang nak handle anak-anak. Sanggup ke tak? Anak-anak aku behave? Dah namanya budak-budak, sama je wey. Ada masa meraung, teriak, nak berdukung je, tak makan pujuk.

isma nangis, ibu gave up. 

Kami bawa 1 stroller, 1 pouch sling, 1 back pack untuk kelengkapan anak-anak time berjalan-jalan. Anak-anak aku memang diajar untuk jadi tahan lasak sikit jangan nak manja sangat. If tukar diapers tayah alas pun takpe, takde pakai cream, lotion bedak semua. Anak aku takde comot mane pun kan? =P  TAPI bercuti kat pantai yang panas terik, sunscreen adalah penting. Bukan untuk budak saje, tapi untuk parents juga.

Pengalaman aku bawa anak umur seawal 3 bulan travel, orang akan pandang je kau. Ada muka excited tengok baby, ada muka yang macam judging kau bawa budak kecik. Siap ada pakcik Malaysia ni bagi advised supaya tak payah bawa anak lagi, tinggal kat atok nenek. Aku senyum je lah. =)

39 comments:

  1. wahhhh..bestnya pegi krabi. tu kira murah jugaklah harga promo camtu. tak pernah lagi sampai kt krabi. setakat bangkok je last year. comel betul isma, geram tgk badan dia ketak2. heehehe

    ReplyDelete
  2. Thank youuuuu!
    Mmg aku ternanti2 babe entry ni kehkeh
    Skang ni AA punya promo mmg kasi aku garu kepala
    Hakhakhak

    ReplyDelete
  3. eiiiii geram betul si Isma gedebab tu!

    Agree with ajar anak biar 'lasak' sket. Tak payah nak manja sgt, simpan belai dok dlm rumah je mcm puteri lilin. Ai lagi dasat kot, jalan2 jarang bawak thermos. Bancuh susu Alfiy pakai air sejuk je. Kdg2, beli air kotak fresh milk kecik2 tu. Baru lah taf! huehuehue

    ReplyDelete
  4. tinggal anak? mana boleh pakcik... sy kan breastaurant dia. hahahahah...btw, best nyaaa krabi. rasa nak pegi jugak. :)

    ReplyDelete
  5. Suka suka suka tgk Imaan & Isma. Sgt adorable anak² Mak Neng. Kita suka xyah nak manja sgt segala mak nenek benda nak kena bawa last2 jadi leceh tu yg pening nak berjalan. Ok, masuk Krabi kena masuk dlm plan vacation yg entah bila. Kehkeh.

    ReplyDelete
  6. salam perkenalan, hai saya effa ibu kepada 3 org anak, baru jer baca bloq ni rasa seronok n krabi memang cantik

    ReplyDelete
  7. budak tgn ketak2,kamu sgt comel ok..next time nak gigit :-)

    ReplyDelete
  8. Walahhhh meme best la fad tapi cam kata fad suggup ke indak bawa anak2 kan terus terang ku kata anak2 aku sgt nakal kalau nk bw sure bbh dia give up x sggup bw g kl pon makan hati heheh ... tapi fad bestnye kalau dapat g kann hahah..

    ReplyDelete
  9. hong island bay tu lawa sangat ! !

    ReplyDelete
  10. ya ALLAH isma sangat gebus..geram nengok..bestnya jalan-jalan gi holiday..

    ReplyDelete
  11. ismaaa!!! awat kental sgt ni?? berketak2 tgn dia

    wahhh, Krabi kelihatan dan kedengaran sgt best
    phuket tak best
    tp as laut dia dh tak lawa. baik aku simpan duit gi mabul

    tentang bawak anak holiday, peduli la apa org kata
    selagi mampu, aku heret je anak aku kemana saja aku pergi
    sampai hati kau nak tinggal kat mak ayah
    dah lah gi jalan2 x bawak derang
    pastu tinggalkan cucu kat derang
    sanggup???

    ReplyDelete
  12. i salute u sbb kental membawak anak2 berholiday. bkn nye senang kan huhu.
    syok tgk isma landing kat pool. mmg heaven!!

    ReplyDelete
  13. Waaa...best. cute jek tgk isma pakai swimming suit. Kitaorg pun ajar anak2 lasak. Peduli jek apa org kata. Anak kita, tau la cana kita nak corak. Senyum je la kan... :)

    ReplyDelete
  14. Thanks for sharing! Destinasi impian nak ke sini juga! Cuti2 dgn anak2 bkn senang kan? Mencabar & menguji kesabaran jgk..

    ReplyDelete
  15. sonok si isma tu..kecik2 dh dpt jln k negara org..hihih

    ReplyDelete
  16. akan mnyusul ke krabi...in syaa Allah :)

    ReplyDelete
  17. tgk muka isma mcm tgk muka fad..hehe..geramnya..bestnya diorg dpt main air ye

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum...wah tercari2 blog ibu yg bawak baby kecik g krabi ..last2 jumpa...akan ikut jejak langkah akak bulan 6 nnt.masatu baby dah 8 bulan.ehehehe kentalll

    ReplyDelete
  19. memanglah pakcik tu suruh tinggal.. dia nak pg night life kot. Saya dah travel to many places ... tak pernah tinggalkan anak-anak. U are rite... berjalan dgn anak kecil kena banyak bersabar, byk preparation but yg penting bersama. Gd for u

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum..slm kenal..baru plan nk pergi time raya..tu yg google terjumpa blog ni..hotel mmg kena book ke blh walk in..saya mcm suka peace laguna tp mcm x sure dkt beach ke tk..anyway thanks for the info

    ReplyDelete
    Replies
    1. better booking kot psl kt tpt org kan. if mmg dh familiar kt sane takpelah.

      Delete
  21. salam kak..hehe..sy google nak pergi krabi awal bln 7 ni..sblm pose..;'p
    nak bwk infant bru 2 bulan.so dah tgk akak punya entry ni,rasa gigih la nak bwk ank..hehe..tp tak dapek la nak ber-snorkeling..;'p

    ReplyDelete
  22. Assalammualaikum
    nak tumpang tanya..gi sini ari tu booking melalui sawadee.com ke??
    Ok ke, ye...sbb tak penah guna pun perkhidmatan dorang. Try gugel...jumpa blog ni aje..

    ReplyDelete
    Replies
    1. occay je. so far mmg kt situ offer paling murah.

      Delete
  23. Wow. I baru nak bawak my kids pg sana next week. Sorang girl 3 yo and one boy 11 months yg baru dapat kaki nak berjaaalaaannn je. Nervous jugak ni nak bawak kids but reading ure blog. U lagi laah bawak 3 mo infant. Gagah!! So takde lah nak nervous sgt ni

    ReplyDelete
  24. Sy n hubby nk ke krabi dgn our 3 kids, 4 yo, 3 yo n 15 mths early Jan 2014. Thanx 4 ur tips.. Don't worry, ppl will alwiz judge other ppl. Yg ptg kita happy as family n kita boleh handle. Pengalaman sy travelling ke Bali, Jakarta n Ho Chi Minh w my kids.. Mmg sonok wpun tiring sket.. Yg ptg we will never leave our kids when vacationing.. :-)

    ReplyDelete
  25. Bestnya.Sy plan nk g krabi wif my 2yo boy.Bg tips sis utk jln2 kt sana jln kaki je ke or perlu sewa kereta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. if around ao nang taperlu sewa kereta boleh jalan kaki. if jauh biasanya hotel will provide transport. rate lebih kurang je.

      Delete
  26. salam, saya nk g trip feb 2015 nie.. nie kira dlm high sessionkn.. so kena tempah package siap2 ke..or blh je g krabi baru pilih package nk buat ape.. pls advise.. first time nk g bercuti dgn my mom.. hheheh .. thanks ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je tempah kt sane lg clear you nak join trip ape. insyaAllah byk je booth offer.

      Delete
  27. Salam. Sy pon plan nk gi krabi sept ni. Masih cari2 hotel yg okey. Sbb pegi bawak perut membuyung xdpt nk buat activity sgt, so, perlu rasenya pilih hotel best sket. :-) anyway, dtg la follow blog saya :-)

    ReplyDelete
  28. Assalam kak... sy teringin nk ke krabi next year after pantang n nak bawa baby..insyaallah..
    akak p sana ikut pakej ke? atau main redah je kat sana bawa cr pakej jln2 area sana? kalo akk guna pakej, can share pakej ape?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. ws. sy pi redah je tak amik pakej. if bwk baby ke bdk kecik better tak amik pakej kot psl kite xtau bdk ni mcm2 takut demam ke meragam payah nak ikut tentative pakej tu. smpi sane baru pilih pakej island hoping ke ape byk available kt sane boleh adjust ikut time kita.

      Delete
  29. salam sis..nk tnya..boat gi hong islang tu amek kt mna?klu nak sewa 1 boat tu..nk bawak baby gak ni...heee..pastu baju swimming die tu..kalau pampers macam mana yek klu nk bg dia swimming? tq sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. long tail boat tu i sewa kat tepi pantai ao nang tu byk service kat situ. baju swimming beli kt parkson ke aeon ada bahagian baju swimming. kat kedai baby mcm mothercare pun ada jual. pampers beli jenis mmg utk swimming. same ada jual kat kedai baby or cold storage.

      Delete
  30. nk tny akak baby akak tu umur brp bln pegi krabi naik long tail boat?ok x dia?ad mabuk ke..sb sy nk bwk ank sy umur 6 bulan bcuti kat pulau nk naik boat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. isma masetu 3bln lebih kurang. alhamdulillah behave je takde mabuk meragam. lain baby lain so i tak sure baby u mcm mane nanti harap ok jugak ye =)

      Delete
  31. Salam puan ade fb x sye nak tye sikit pasal krabi ni..

    ReplyDelete
  32. ank kecik ni antibodi xkuat lagi, bile expose kt luar ni mcm2 bole kena, bakteria virus etc tmbh2 dkt aiport area. dat the reason y org tua, org dulu pkcik mkcik atuk nenek sgt particular bnda mcm ni. tp org muda2 org skng dun bother. siap ckp ank sy lasak kuat n elok jek.

    so depends la pd individual mana yg elok kite ambik yg xelok kite senyum jelah.

    ReplyDelete

Kisah Purba - Pulau Redang with Kids

Ini memang kisah purba untuk masa depan. Haha. Terfikir nak buat entri pasal ternampak gambar kami pi Pulau Redang duluuu. Dulu tu was Marc...