Pages



20150126

Khatan Baby Boy

Syukur anak bujangku Muhammad Fatih dah berkhatan genap lepas pantang haritu, on hari ke-44. Ikut sunnah patutnya hari ke-7 tapi tasempat buat appointment rasa macam rushing sangat so mak pasrahlah khatan lepas pantang. Memanglah sunat je tapi ralat gak takde rezeki nak ikut sunnah. Sesungguhnya barakah sunnah tu tinggi nilainya. Memanglah tak menjamin anak kita besar jadi ustaz ke jadi jutawan ke kan tapi still rugi kat situ. Redha je lah mak...

Ramai yang masih tak tahu rupanya bahawa boleh khatankan baby boy seawal 7 hari. Kebiasaan dan adat kita kat Malaysia ni khatan bila dah masuk sekolah, buat kenduri meriah-meriah gittew kan. Tapi kami dah buat keputusan untuk khatan kan Fatih waktu kecil ni. Takpelah takde kenduri pun tak dapat duit orang sedekah, itu semua dunia. Kahkah.

Faktor utama aku buat keputusan ni adalah nak ikut sunnah sebenarnya, selain itu supaya anak lelaki ku ni suci daripada najis so if nak ikut abi pi kelas agama pi masjid ke surau dia lebih bersih. Nak beribadat haruslah suci dan bersih kan. Budak lelaki yang belum berkhatan diragui membawa najis so ada keraguan tentang kebersihan kat situ. Kang jangan ada mak-mak anak lelaki belum khatan sentap pulak baca statement iols ni. I bukan ustazah occay tapi so sila lah rujuk pada yang lebih pakar.

Occay buat yang tak tahu khatan baby boy adalah quite pricey. Sekarang dah banyak hospital swasta yang provide khatan baby ni especially hospital yang islamic. Price range adalah antara RM300-RM1,000 kalau tak silap depends on jenis bius yang digunakan. Biasanya ada 2 jenis bius, bius yang sedar or bius yang tidur maksudnya tak sedar. Yang tak sedar tu mahal sikit sesuai kalau budak tu dah besar sikit dah tau takut. 

Setelah survey sikit-sikit, pada mulanya kami decide nak buat kat Hospital Az-zahrah Bangi je pasal itu yang paling murah aku jumpa masatu, RM290. Ntah macam mana pi jalan kat area sini nampak Klinik An-nisa' Bandar Putra Permai, Seri Kembangan ada iklan untuk berkhatan. Saje try tanya sekali dia kata RM200 je terus kami booking slot. Haha.

So ditakdirkan Fatih pun khatan kat klinik je. Mula-mula hubby yg pegang Fatih aku takut nak tengok tapi tak lama tu dia macam pening so service bertukar tangan. Fatih menangis gak masa doctor cucuk bius kat anu dia. Lepastu sepanjang proses khatan dia merengek-rengek je lah. Doctor ambil masa dalam setengah jam je kot. Dia pakai procedure smart klamp kalau tak silap. Lepas buang sikit kulit kat hujung anu tu dia pasang ring plastic kat anu Fatih. Lepas siap je pakai diapers macam biasa. Fatih lepas siap je aku dukung terus diam.

Fatih kena pakai ring tu 5 hari. Sepanjang 5 hari tu kena kerap tukar diapers, cuci ring tu and sapu antiseptic kot. Takdelah leceh sangat pasal doctor dah demo cara nak handle anu dia aku follow je lah. Lepas 5 hari pi balik klinik untuk buang ring tu. Lepastu dah ok just keep sapu antiseptic je sampai tengok luka tu kering betul. Aku pun lupalah bape hari tapi rasanya 2/3 hari je lepas tanggalkan ring tu. Fatih sepanjang 5 hari tu ok je alhamdulillah. Hari pertama lepas khatan je dia macam cranky sikit jadi manja terlebih. Lepas tu ok je.

Ramai kesian baby takut sakit khatan awal tapi sebenarnya masa baby tunas sakit dia belum develope sangat so insyaAllah takde sakit macam yang kita bayangkan. Tak payah nak pantang makan pasal baby masih menyusu sepenuhnya. Yang paling penting bersih dan suci takde keraguan, takde air kencing najis kuman berkumpul dalam kulit yang terlebih tu lagi.

Sekarang ni bukan orang Islam je yang pilih untuk berkhatan masa baby, yang bukan Islam pun dah ada kesedaran pasal berkhatan and mostly pilih untuk khatan semasa baby.

Kalau tak silap, boleh khatan kan baby boy sejurus selepas lahir tapi hukumnya makruh sebelum 7 hari. Paling afdal kalau keadaan mengizinkan, khatan pada hari ke-7 tu lah sekali bagi nama, botak kepala dan bertahnik. Mak bukan ustazah ataupun doktor so sila confirm kan kenyataan mak dengan yang lebih pakar occay. Wallahualam *wink*


4 comments:

  1. mirza pun belum khatan lagiii..syabas lah fatih..good boy

    ReplyDelete
  2. Salam. Baby sy umur dua bulan. Hari ni hari ketiga khatan. Bagi email boleh? Nak tunjuk gambar anu dia nak tanya normal ke bengkak macam tu. Tapi dia guna kaedah cautry so tak sama la kot

    ReplyDelete
  3. Lupa pulak. Emailkan ke wann.geolens@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry sgt sy baru check blog ni after fews month. Dah masuk tahun baru pun. Hope everything is great for you and ur boy ye. Sorry sgt xdpt reply earlier.

      Delete