20111007

Pavlova Version Mak Neng

Orang lain buat, I pun nak buat. Thanks to Nano pasal share resepi pavlova yang ringkas and mudah. I pernah buat pavlova ni sekali long time ago sebelum pavlova ni popular sangat kat Malaysia. Itu pun pasal I termakan pavlova kat birthday party kawan boss kawan I. Masa tu impress gilalah 1st time makan dessert orang New Zealand ni. Sedapppp. So I pun ape lagi google lah nak try buat. Tapi malangnya tak berapa nak jadi. 

So after few years later here I am mem-baking pavlova sambil ber-facebook and ber-twitter. Zaman dah berubah yerp.

Tengah syok-syok memutar meringue and masuk bahan yang lain sekali tengok vinegarnya sudah expired. Meringue I dah siap ni, tak masuk vinegar je lagi. Laju-lajulah tinggalkan meringue tu dulu pi beli sebotol vinegar, padahal nak pakai 3-4 drops je pun. Ikutkan hati nak skip je masuk vinegar tu tapi kononnya nak bagi jadi betul so I pun pi juga lah beli kat kedai. Drama tak drama.

Sepanjang masa membakar tu I ushar je lah oven. Tengok macam occay je semua, cantik naik, colour brown pun just nice je. Ngam ho! Sekali bila dah sejuk dalam oven tu, keluarkan pavlova and nak transfer dari atas baking paper ke atas pinggan, pavlova tu cracked pulak. Sedih. =(


Bila dah retak-retak gitu I pun rasa macam upset sikit pasal kecewa sejarah berulang kembali. Dulu pun jadi macam ni jugak. Tapi this time bahagian kat dalam tu masak sedang elok. Untuk mengubat hati yang luka, I pun cubalah ambil mood balik buat topping pula. Sekali whipped cream I pun tak jadi juga. Huarghhhhh. Excited sangat lalu terlebih putar. Nasib baik guna setengah kotak je dulu. Then buat lain sekali whipped cream tu. Nasib baik this time occay dah. And beginilah hasilnya...


Kalau kita sliced the pavlova, dia jadi macam ni...


Bolehlah kan, walaupun retak menanti belah tapi boleh makan juga. Bahagian dalam very soft, marshmallowishh. Kena cuba lagi bagi perfecto baru boleh ambil order. HIHI. 

23 comments:

  1. mauuuuuuu..mauuuuuuuu...nanti aku mai sana eh..nak seketol pon jadilah babe

    ReplyDelete
  2. Hahaha ok la tu weh,
    klu xretak bukan pavlova la plak,
    kate crunchy kan, tp kecrunchyan mu tu over sket je, smpai menanti belah plak, hehe
    btw mu taruk ape tu? Aku samar2 je nmpak sbb on9 ngn nset ni, adekah stobery yg dicacakkan? Ngn bluberry ek? Wallahhhh, aku xmampu weh nk beli bluberry, mahal pe bedil, haaha tggu aku g sane nk rase pavlova mu yek..hehe jgn lupe bluberry tu :p

    ReplyDelete
  3. retak retak pon sedap tue..meleleh jap air liur pagi2 nie..huhuhu..nak cikit

    ReplyDelete
  4. seme pakat dah buat nehh..pasnie kang evyn..tinggallah aku sorang2 yg xde oven nih...hukhuk

    fad, kalo jumpe jgn lupe bg aku rasa yerp! x pernah rasa lagi. sedih tak? T_T

    ReplyDelete
  5. Oh inilah pavlova Mak Neng war-war kan semalam ittew? Walaupun rupa retak seribu tapi Im sure sedap giler ni. *cubaan mengipas mak neng*

    ReplyDelete
  6. Dari pandangan sisi dah nampak jadi dah tu.

    Apepun, prektis make perfect fad. =)

    ReplyDelete
  7. nyum2 nampak sedap...nak try buat jugak lah !

    ReplyDelete
  8. wow! u make me wanna find one! hahaha kene ajak adik pi mkn pavlova kat delicious nih before deliver! :P

    ReplyDelete
  9. boleh la tu fad..masuk mulut hancur jugak..asal sedap sudha..hehehehe credit to u sbb rajin buat

    ReplyDelete
  10. i buat pavlova dalam mimpi ajo fad..sob..sob..bilalah nak dapat makan pavlova ni=(

    ReplyDelete
  11. nmpak sedap!!! i should try gak la :)

    ReplyDelete
  12. nampak sedap..tak pernah dgr pun pasal pavlova nie......kalo macaroon tu adalah.....

    ReplyDelete
  13. nampak sedap je fad..takpelah tak lawo pun janji sedap...u suker makan desert ek..hak maness2 2..boleh naik baadn tak?? i nak try jugak la..hehe :P

    * motif nak kasi badan naik..hehe

    ReplyDelete
  14. Dah semua pakat buat pavlova...
    mana aci..!!!
    kid ni bab bakery ni mmg gagal..
    alahai bak skit skill masak-masak ni semua.. :)

    ReplyDelete
  15. nk cuba gak tp bila mengenangkan meringue
    trus rasa kecut perut

    ReplyDelete
  16. Ooooo mak neng sampai hati kite tunggu2 tak sampai pavlova. Uhukkkk

    ReplyDelete
  17. hahaha. den golak yolah tak dayo nak reply komen korang satu satu.

    na - tu grape je bukan blueberry. mmg plan nak letak blueberry tp xde stok pulak.

    ena - sila lah beli oven. JHT tak habis bayor kan.

    ayu - boleh gemok. silelah tryyyy.

    ReplyDelete
  18. yg serbuk2 atas whipped cream tu fad tabur apa?? lain drpd yg lain dan menarik

    ReplyDelete
  19. itu serbuk koko je. tabur pakai penapis. hihihi.

    ReplyDelete

Kisah Purba - Pulau Redang with Kids

Ini memang kisah purba untuk masa depan. Haha. Terfikir nak buat entri pasal ternampak gambar kami pi Pulau Redang duluuu. Dulu tu was Marc...