20110308

Baby Pasta dan Sedikit Resepi

Last week aku terjah Carrefour Puchong yang baru tu. Nenda and atok Imaan nak beli barang sikit so I pun follow macam biasa tak suka tinggal rumah sorang-sorang walaupun ada Imaan. Aku plan nak carik Yoplait untuk Imaan. Nurul Jamian kata dia biasa beli kat Carrefour. Aku selalu juga carik kat Tesco, Cold Storage tapi selalunya tak jumpa Yoplait untuk 6 bulan ke atas. Selalu jumpa yang setahun ke atas saja. And kali itu pun aku hampa. Takde Yoplait tapi aku jumpa Heinz Baby Pasta! Comel gila pasta ni, comellah taktahu nak cakap macam mana. Halus-halus je.

pasta comel. harga satu pek around RM6/7 kot. aku lupalah T_T

Sehingga entri ini dipublish aku belum masak lagi baby pasta ni pasal Imaan masih tak pandai kunyah makanan. Porridge pun masih perlu blend. Kalau tak blend berjanggutlah tunggu dia nak habiskan semangkuk. Mangkuk kecik je bukan besar pun. Anak aku tak kuat makan.

Aku hanya nak share resipi pasta untuk baby kita. Dah boring makan bubur or nasi, boleh cuba pasta pulak. Pakai pasta biasa pun boleh tapi baby pasta ni unsalted and comel-comel. (^_^)

Please take note, pasta is typically introduced to baby from 8 months of age.

Cheezy Orange Pasta

1 cup cooked pasta
1/2 pureed or chopped soft cooked carrots
grated cheese

Mix carrots with the cooked pasta and then sprinkle with cheese

Pasta Chicken Stew

2 cups sodium-free chicken broth 
1/2 cup elbow or ditalini pasta
1/2 cubed chicken breast
1/4 cup of frozen peas
3 tablespoons chopped onion

Add chicken broth to a medium sized saucepan and bring to a boil.
Add pasta, chicken, peas and onion
Turn heat to low and simmer until the chicken is cooked and tender
Puree or mash the stew as needed for your baby's texture preference.
Serve warm, adding a sprinkle of cheese if desired 

Cheesy Pasta Stars

125g (4 oz) carrots
30g (1 oz) butter
3 medium tomatoes (approx 200g), ripe tomatoes, skinned, de-seeded and chopped
50g grated Cheddar cheese
2 tbsp pasta stars cooked until soft

Steam the carrots for 15 to 20 minutes or until tender.
Warm the butter in a separate pan, add the chopped tomatoes and sauté until mushy.
Remove from the heat and stir in the cheese until melted.
Meanwhile cook the pasta stars in boiling water according to the instructions on the packet, then drain.
Mash or puree the cooked carrots in an electric hand blender, together with 3 tablespoons of the liquid from the bottom of the steamer and blend together the tomato and cheese mixture.
Finally stir in the cooked pasta stars.

Foods Good to Mix With Pasta

Broccoli
Carrots
Cauliflower
Green Beans
Peas
Summer Squash
Bananas
Peaches
Applesauce

Aku malas nak translate kepada bahasa melayu, so aku copy paste je. Korang semua dah besar belajar tinggi tinggi mesti boleh baca bahasa inggeris kan. Kalau ada yang tak paham google je. HIHI. 

(sources: www.annabelkarmel.com, www.wholesomebabyfood.com)

21 comments:

  1. baby Fredo pandai kunyah tp malas..boleh? bg pisang dikunyah..bagi bubur nasi, ditelan mcm tu je..lps tu terkulat-kulat lps tu muntah..hohoho...risau ok..so, i tpaksa blend jg tp taklah halus sgt..

    ReplyDelete
  2. samelah imaan jugak mcm tu. i nak ajar jugak tp asek uwekk uwekk. dari dia xmkn terpakse blend utk dia mkn.

    ReplyDelete
  3. Best2! Tq share sbb skrg ni mmg lah sgt ketandusan idea tatau dh nk masak apa huhu..

    ReplyDelete
  4. nyummy!!!ni mak budak pun suka..ngeeeeeeee

    ReplyDelete
  5. wah namoak macam sedap je..
    ni yang nak pergi cari ni. :)

    ReplyDelete
  6. yummy2 pasta...tunggu imaan btol2 nk br bg...akut kang dia trauma tgk pasta...kuikuikuikui...pasta yummy!!!!

    ReplyDelete
  7. wah, macam syiok la pasta ni. Buring sudaj sediakan makanan si husna. boleh terjah c4 lepas ni.

    ReplyDelete
  8. menarik!! klu jumpe blh la try kt naurah. bdk tu skrg makan da mcm org beso. nasi & lauk. sedap jer dia bahan. hepi betul perasaan dpt suap anak makan dgn tangan. lg2 klu kite yg masak. ingat lg dulu2 suap adik2. skrg da suap anak sndiri =D

    ReplyDelete
  9. alololo..comel nyer pasta..
    gonna get it for my little ones..
    sedap tak..mak budak boleh makan tak nad??hee :P

    ReplyDelete
  10. waaa..comelnyaa pasta tu..
    tp kan fad, jgn beli banyak2..cm my imaan, bila dah makan mknn orang besar, xlayan dah mknn budak kecik..hehe

    ReplyDelete
  11. kat ipoh takde jual pasta tu ok.huhuu...
    zuris slalu bli yoplait tu kat cold storage subang parade.memang tak pernah takde.

    ReplyDelete
  12. sooooo cute! loikeee!

    pssst, carrefour tu kecik kan? mcm tak brape puas jalan2. tp nti kitorang dh pindah situ, terpaksa jugak la layankan carrefour tu je. no more IOI Mall. tsk.

    ReplyDelete
  13. hehehe. nanti cubelah masak pasta pulak erk. budak budak senang bosan. kena varietylah sikit kan.

    ena - mmg puas bagi anak mkn kita msk sendiri. lagi2 kalau dia selera.

    ayu - xtry lg tp same je rase mcm pasta biase kot cume xmasin and kecik2.

    imaan09 - tuh ah budak senang boring lg kalau dh pandai mkn mcm org besarkan.

    zuris - kita salu pergi cold storage subang parade tp xpernah jumpe yoplait 6 bln T_T

    xeea - alah bukan jauh mane pun IOI mall. kat area puchong byk hypermarket. semuanya ada. :D

    ReplyDelete
  14. cutenya. fad panggil nurul je lah tak yah nurul jamian. jamian tu nama ayah nurul. hehe.


    nurul cari kat carrefour selalu ada je yoplait tu tau fad

    ReplyDelete
  15. nurul - haha psl ramai nurul tau. tu kena bg name penuh.

    ReplyDelete
  16. ok2 nkg terjah care4 kuantan,
    ntah ade ke tidak,
    kat bahagian mane yer fad?
    mcm pelik je..klu kat bahagian pasta org2 tua,
    cm xpenah nmpak yg ni,
    klu brand2 heinz neh, puree semua kt bahagian susu/nestum..
    err cari je la kang, huhuhu

    ReplyDelete
  17. wah,baiklah nak try. terima kasih fad. :)

    ReplyDelete
  18. hi fad :)
    pernah jugak buat utk tareeq tp sebijik2 je dia makan. tak reti nk kunyah! next time i try ur recpi pulak boleh?

    ReplyDelete
  19. na - kt bhgn susu, makanan baby

    fie - sama sama

    atiqah - try je bukan resepi i pun. copy paste je tu. :D

    ReplyDelete
  20. bleh try acrik
    cha pun mesti dah bosan asyik telan nasik je
    boleh try bagi pasta pulak

    cha pun tak pemakan
    sikit je makan nyer
    jenuh tunggu dia makan
    main je lebih dia tu

    ReplyDelete
  21. Suker.....2 3 minggu ni mmg sy msk pasta untuk ank....tp sy wat sup jer...bosan bg dia mkn nasi lenyek...ank sy bru 10 mth...sy nk try lh resipi fad share ni...

    ReplyDelete