20110303

Anak Dara Saya

Semakin besar, Imaan semakin murah senyuman. Ini bukan cerita puji anak sendiri tahu. Harap boleh baca sebagai ayat penyata bukan ayat membangga. Hehehe. 

Imaan suka senyum, suka sengih tak bertempat walaupun orang tak senyum dekat dia. Kalau stranger tu senyum balik, occaylah. Tapi kalau stranger buat tak tahu je kesian anak aku senyum sorang sorang. Bila stranger tu senyum balik, Imaan melambai pulak. Kalau stranger tu lambai balik, Imaan akan mintak carry. Bila Imaan mintak stranger carry, ibu jadi scary. Anak terlebih peramah senang sangat ikut orang. Dah la anak aku perempuan. Bahaya betul.

Imaan ni memang senyum sepanjang masa ke? - Seorang makcik berasa konfius tengok Imaan sengih sengih kat anak dia sampai anak dia nangis tengok Imaan. Anak makcik tu baby boy, 11 bulan.

Sambil senyum dia suka telengkan kepala ke belah kiri. Makin senyum makin teleng, kalau dilayan sampai nak terbaring jadinya. Kenapa, ikut siapa, tak tahu. Takde orang ajar pun.

Imaan terteleng-teleng kat Levain dengan family meja sebelah.

Imaan tengah beramah mesra dengan ntah siapa. Ibu tengah leka shopping baju Imaan.

Tersenyum manja dengan abi. Mood tengah occay mahulah dia dengan abi. Kalau tak, nak duduk bawah ketiak ibu je +_______+

Ada orang kata bagus anak mahu dengan orang, takde teriak teriak pasal ada jugak budak yang tak mahu dengan orang lain langsung. Bagi aku ada bagus ada tak baguslah. Bagus pasal dia tak wat aku stress teriak tak tentu hala, tak bagus pasal senang kena culik. Betul? Senyum je boleh ikut dah. Jangan buat pasal. 

Pasal Imaan terlalu peramah aku dah start risau macam mana kalau dia dah dapat kaki pandai berjalan nanti. Tak ke haru. Dah lah Imaan suka tengok lelaki (tak kira bangsa, tak kira usia tapi kalau remaja lelaki handsome dia suka lebih lagi), kalau perempuan Imaan suka yang well groomed, cantik, tinggi, and wangi. Kalau dapat carry dengan kakak cantik punyalah payah nak ambil Imaan balik. Tahulah ibu dia pendek, gemuk and tak cantik. :(

Jangan suka senyum tak tentu hala and peramah tak bertempat occay baby. Anak dara kena tahu malu sikit. Very dangerous.

21 comments:

  1. ikut sapa lah tu iman kan ke masa pregnant dulu fad suka senyum2

    ReplyDelete
  2. nurul - fad xpernah suka senyum kecuali kerja kat kaunter tgv dulu. imaan peramah ikut abi dia.

    ReplyDelete
  3. so sweet !
    mane2 pegi semue org geram..
    :D

    tula ade bby yg ske je sape sape ambil dukong.
    ade yg tengok je org lain nges.
    cm ank sye. hihi.
    :D

    ReplyDelete
  4. rindu iman..
    so sweet la tgk diye senyum!
    eiiii....gewam!

    ReplyDelete
  5. so suwit iman, comel je dia snyum tu.

    Sama dengan Husna, kalau pegi pasar malam nampak baby2 sebaya dia, mlut peramah tegur org. kalau orang buat dek je, kesian pulak tengok.

    ReplyDelete
  6. oowhh ini baka maknye ske senyum2 ni
    sweet ahh,

    ReplyDelete
  7. boleh geng ah ngan fahrin.. pasal fahrin suke tengok pompuan2 cantek.. iskkkkkk

    ReplyDelete
  8. i tak suke senyum. suke muncung je mcm naurah muncung. imaan tak kira baby, org dewase semua boleh.

    ReplyDelete
  9. nak jumpa Imaan pls. nak suruh Imaan senyum² kat Kakal. ehe!~

    Fad,

    n3 khas untuk Fad kat blog fie. ahaks.

    ReplyDelete
  10. pandai eh imaan pilih orang,.. =) cute!

    ReplyDelete
  11. owahhh so sweetnye imaan murah dengan senyuman murah rezeki imaan sekeluarga ....

    ReplyDelete
  12. comelnya gambo imaan yg 1st tue. so sweeeet =)
    naurah xnk ngn org. asek nk kepit dgn ibu. balik2 ibu. adehh..x boring ke nak? huhuh

    ReplyDelete
  13. murah rezeki? aminnnnnn

    bab senyum teleng teleng tu mmg melemahkan sesiapa yg memandang. :)

    ReplyDelete
  14. folo & BW..

    mehla jenguk belog ai..

    salam kenal!(^_^)

    p/s:comel sgt imaan..geram...

    ReplyDelete
  15. comel je fadh..x pe la...murah rezeki tue....tp takut juga kn....alya pula asyik la nk bersalam ngan org......smpi kite yg naik malu...hhihihi

    ReplyDelete
  16. undeniable mmg ikut epoi coz fad xske senyum~~ kerut2 je tau...bab ske laki ensem n kakak santek mmg ikut fad~

    ReplyDelete
  17. hahahaha
    gelak aku baca pesanan terakhir ko kat imaan
    bagus la imaan ni suka snyum
    anak aku??
    dr jauh dia senyum
    org dtg dekat, amik teriak

    ReplyDelete
  18. OMG adorable-nya Imaan ni. Manis sangat muka dia!

    ReplyDelete

Kisah Purba - Pulau Redang with Kids

Ini memang kisah purba untuk masa depan. Haha. Terfikir nak buat entri pasal ternampak gambar kami pi Pulau Redang duluuu. Dulu tu was Marc...