20100921

Sudah Sedia Untuk Solid Food?

Jangan pandang remeh atau ambil mudah proses untuk memperkenalkan baby anda dengan solid food kerana sebarang allergy boleh mengundang perkara yang tidak di ingini seperti asthma, eczema, diabetes dan pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Segala info yang telah saya diggin' akan saya share bersama anda sekalian pada entry akan datang. Sharing is caring rite? Sekarang tak boleh kerana I rushing nak balik pasal hubby I dah on the way nak fetch I from workplace. Hehehe.

Imaan belum sampai 6 months (now 5 months plus) lagi but from my observation, she now is ready for solid food. Bukan kerana people around me keep saying that Imaan nak makan, Imaan nak makan but because she already showing signs seperti:
  • Head control. Your baby needs to be able to keep his head in a steady, upright position.
  • Losing the "extrusion reflex." To keep solid food in his mouth and then swallow it, your baby needs to stop using his tongue to push food out of his mouth.
  • Sitting well when supported. Even if he's not quite ready for a highchair, your baby needs to be able to sit upright to swallow well.
  • Chewing motions. Your baby's mouth and tongue develop in sync with his digestive system. To start solids, he should be able to move food to the back of his mouth and swallow. As he learns to swallow efficiently, you may notice less drooling — though if your baby's teething, you might still see a lot of drool.
  • Significant weight gain. Most babies are ready to eat solids when they've doubled their birth weight (or weigh about 15 pounds) and are at least 4 months old.
  • Growing appetite. He seems hungry — even with eight to ten feedings of breast milk or formula a day.
  • Curiosity about what you're eating. Your baby may begin eyeing your bowl of rice or reaching for a forkful of fettuccine as it travels from your plate to your mouth.
(copy paste from babycenter.com)

Walaupun rasa excited nak bagi Imaan makan, aku takde nak feed Imaan dengan sebarang food. Aku jugak belum plan nak bagi Imaan infant rice cereal lagi. Tapi I choose to feed Imaan with avocado or banana dulu. I believed nature is the best, so mari pergi mall cari avocado, bowl, fork and spoon untuk Si Cantik Manis saya.

5 comments:

  1. fad,kalu nak kasi diorang mkn banana or other fruits..kena blendkan ke buah2 tu?
    so far zuris kasi maya oren je sbb dia boleh hisap.
    oh ye..nanti kasi gambar lil angel dua org tu ye :)

    ReplyDelete
  2. kalau buah yang soft mcm banana or avocado zuris just mashed lenyek2 pki fork aje dah boleh bagi maya makan, tapi make sure buah tu bebetul ripe lah. kalau apple or pear boleh potong kiub masak dengan air sikit atas pan bg buah tuh soft and caramelized, lps tuh dh boleh mashed.

    ReplyDelete
  3. yeh..even umur tak cukup lg
    segala petanda adalah mencukupi
    tapi aritu dah start ngan bubur nasik blend
    esok nak start bagi buah
    rasa nak buat banana puree dulu

    fad, nanti share ye
    imaan ngan eisya umur beza seminggu je

    ReplyDelete
  4. sure, nanti i share. skang ni i pun belum bg imaan mkn lg. xsempat nak beli feeding set dgn fruits lg. hehe.

    ramai ni yg sebaya. sume sebaya je anak-anak kte. bleh ah kawan-kawan.

    ReplyDelete
  5. nadhim aku start solid mase die tepat2 6 months. hehe. syok tgk budak2 kecik ni suka makan kan kan.

    ReplyDelete

Kisah Purba - Pulau Redang with Kids

Ini memang kisah purba untuk masa depan. Haha. Terfikir nak buat entri pasal ternampak gambar kami pi Pulau Redang duluuu. Dulu tu was Marc...