20101229

Vegetarian Baby

Hah, post entri ala marathon. Kenapa engkau particular sangat pasal makan anak engkau? Anak orang lain belasah semua occay je. Anak kita tak sama occay. Dulu aku tak ambil pusing langsung, ala-ala nak bagi je anak makan macam kita makan tapi mengambil kira background family yang tak berapa sihat so aku decide untuk mengambil langkah berjaga-jaga.

In my family, Imaan adalah anak buah pertama tapi on hubby side Imaan cucu ke 7. Ke enam-enam anak buah hubby ada asthma, ada yang teruk, ada yang minimal saja. Ada seorang niece ada eczema, agak teruk, allergy pada cheese, tak boleh pakai talkum or baby lotion/ baby oil. Ada seorang nephew pulak allergy pada nuts, semua jenis nuts tak boleh makan. Yang asthma teruk kalau main hyper sangat mesti semput, and dia tak boleh main soft toys berbulu-bulu. Admitted tuh dah selalu sangat, hospital rumah nombor dua.

For your information, niece and nephew yang ada allergy itu dapat full breastfeed until usia setahun lebih. Allergies start apabila sudah berhenti menyusu badan. Doktor said it was because of the solid food. Phase memperkenalkan solid food sangat crucial for babies yang ada keturunan tak berapa sihat. So, Imaan termasuk dalam kategori itu. Ibu Imaan harus menjadi cerewet demi kesihatan anak.

Back to my previous entri aku pasal memasak untuk anak, yes tiada ikan bilis or ayam or ikan di situ kerana sejujurnya aku tak nak ambil risiko. And I was right about that kerana apabila stok bubur itu telah habis, nenda pula memasak bubur Imaan. Beras campur bayam and IKAN BILIS. Nenda kata sikit saja bagi rasa sedap sikit. After few days, hasilnya:


Si anak kecil tergaru-garu, rashes start keluar kat dahi and spread all over her body. Nasib baik rashes jenis kecil-kecil kering tak berair kalau tak pasti lebih menyedihkan. Sekarang sudah makin hilang, pasal dah takda ikan bilis dalam bubur Imaan. Imaan kalau ada rashes sapulah ubat apa pun so far tak jalan. Kalau sapu cream or medicated lotion biasanya akan makin teruk. So aku just cuci dengan air suam and taruk medicated talkum saja.

So sekarang Imaan on vegetarian diet. Aku akan start cuba bagi ayam or ikan 2/3 bulan lagi, bukan sekarang. Ikutkan ibu Imaan ni bukan jenis manusia yang rajin sangat nak jadi cerewet tetapi keadaan memaksa. Kalau anak kebal boleh makan macam-macam haruslah lagi senang nak jaga tak payah nak pikir macam-macam nak buat bekal kalau berjalan and all.

12 comments:

  1. sian nyer dak iman..naik rashes ek..
    ye la u..anak kiter kn berbeza..i pun agak kureeenggg kalo org kondem anak i boleh ni anak u boleh apa..anak i itu ini..aissshhh la..
    ryan so far xnaik rashes cme nak buang tu agak susah la sebab mkn nasi + potato kan..pehtu plak..ryan sngat sensitip kalo mkn bnda sejuk..mesti batuk2..tp kalo lik kg...uwaaaaa..mmg akan bawak lik batuk n selsema teruk sebab disuap macam2..tp family kan..nak kater ap...:P

    ReplyDelete
  2. kena bg minum air or mkn buah byk ah. imaan jenis xsuke minum air masak tp bagi susu cair sikit lepas mkn. bab family ni mmg payah ah. kang jadi derhaka plak.

    ReplyDelete
  3. ala ciannye kulit senditive yer ... hayfa plak kalau asyik merayap 1 rumah maybe habuk habis naik merah2 kecian plak tgk tak bagi rayap t m'gamuk je dia hehhe

    ReplyDelete
  4. alo cian Imaan. takpe lah Fad, semua Ibu kan mesti nak terbaik untuk anak. so far Kakal tak elergik to foods cuma peluh dia tu yang akan buat merah² naik.

    ReplyDelete
  5. fad, aku rase ikan bilis mmg tak boleh makan early stage. kalo tgk kt kotak nestle cereal rice tu pon stage 3 baru ade ikan bilis. tp mak2 kita ni biasala selalu pikir nak sedap je baby tu. padahal kalau ikotkan garam pon tak boleh kan. hehehe. baby2 ni biar je biasakan tawar2. nnt takot dah besar dia kuat masin.

    ReplyDelete
  6. my - kena rajin sapu mop rumah la mcm tu bagi lantai berkilat

    wardah - yeke, kena cool je ah kakal mcm tu

    nana - aku dh roger mak aku dh tp kononnye taruk sikit je, seekor dua tapi still imaan xtahan.

    zuris - ye ah auntie zuris, imaan sensitip

    ReplyDelete
  7. sama la,Yaya pon allergic ikan bilis,penah try masa mula introduce solid food...abis 'bird' dia naik ruam2, jenis gatal2 lak tu.cian sgt..

    ReplyDelete
  8. 2 la sampai da tak terdaya da fad nak mengemop lantai kasi b'kilat melat da nie hahahha

    ReplyDelete
  9. natrah - bahye tu. jaga-jaga.

    occay ah tu mai, exsesais skit jadi hot mama.

    ReplyDelete
  10. kalau dah gitu keadaan
    kena la makan sayur je
    takpe,so nanti takde masalah imaan tak nak sayur
    takpe..takpetggu dia besar skit
    nanti baru bleh bagi..

    ReplyDelete
  11. yela kan fad, bby tak semue same.
    sian imaan naik ruam.
    lepas ni dh bole mark yg bilis xbole mkn.

    vege lg lar bgos kn.
    :)

    ReplyDelete

Kisah Purba - Pulau Redang with Kids

Ini memang kisah purba untuk masa depan. Haha. Terfikir nak buat entri pasal ternampak gambar kami pi Pulau Redang duluuu. Dulu tu was Marc...