20100505

Saat Melahirkan

Sebelum aku terlupe pengalaman melahirkan Imaan baik aku buat post ini sekarang. Bleh lupe ke? Bleh kot pasal aku skang pun macam ingat tak ingat je ni. Kalo tanye mak aku tentang pengalaman die time lahirkan kteorg adik-beradik pun die kate tak ingat. Pasal tak ingat la bleh beranak banyak. Kalo ingat setiap details memang takan beranak lagi dah kot.

Macam mane nak start ni...

Ahad, 11 April - Last aku jumpe gynae kat Hospital Serdang kate baby aku kecik aje. Maximum weight die estimate 2.6kg time lahir nanti. Aku pun lega ah balik umah makan cake Secret Recipe 3 hari berturut-turut. Then aku and suami saje pi scan kat An-Nisa' buat kali terakhir la kunun. Nak cek berat and condition baby. Amik ko kat mesin ultrasound tuh berat baby aku dah 3.1kg tapi doktor tgk perot die estimate dalam 2.8kg. Aku dah agak seram dah. Pastu doktor cek perot aku die noticed perot aku dah start mengeras. Die tanye since bile perot aku dah start mengeras mcm tuh? Aku cakap ah dah 2/3 hari. Die cakap lagi aku dah nak deliver, die target dalam 2 hari aku akan deliver. Humangaih seram mak~ Doktor ajar aku kire time perot mengeras. Kalo makin kerap and lame maksudnye dah nak sampai la waktunye. Balik rumah aku dah start kire. Memang makin kerap dan lame je perot aku mengeras. Sakit dah rase 2/3 hari jugak tapi mcm manje-manje je ah. Malam tuh start pukul 1.30 pagi aku rase sakit makin sakit. Taleh tido pasal bile nak terlelap sakit tuh datang balik. On and off. Sedar-sedar dah subuh, aku pi toilet tgk kua tanda.

Isnin, 12 April - Even dah kua tanda (darah) aku tade pi hospital pasal sakit bleh handle lagi. Belum consistent sakit die. Kejap datang setengah jam sekali, kejap 15 minit so aku tahan je la dok umah. Dari dapur, pi living hall, masuk bilik, tak tentu arah jugak ah. Malam tuh lepas isyak aku dgn mak aku saje pi jumpe bidan belakang umah cek perot. Makcik tuh pun kate aku dah nak beranak, tapi maybe baru bukak 1cm so kalo sakit dah 5 minit sekali baru pi hospital katenye. Balik rumah mate aku mmg asek pandang jam je ah. Sampai time tido je sakit aku makin kuat and makin kerap. Suami dah start tolong gosok-gosok pinggang aku. Aku taleh tido dan sakit sampai subuh. Lepas subuh aku ajak suami pi hospital.

Selasa, 13 April - Sampai hospital, register kat dewan bersalin and wat check up, doktor kate baru bukak 1cm (terror jugak mak bidan tuh teka). Doktor suruh aku balik dulu. Kami pun balik dulu. Aku mmg tanak tunggu kat hospital, aku prefer tunggu kat umah. Sakit aku still on off sepanjang hari. Lepas isyak aku rase mcm dah taleh tahan. Ajak suami pi hospital. Check lagi dah bukak 3cm. Doktor suruh aku tunggu lagi 4 jam die check lagi. Suami, mak and adek aku pun gilir-gilir teman aku tunggu kat lobi dewan bersalin tuh. Aku rase nak balik je dulu tapi nurse tabagi, suh tunggu je kat lobi tuh. Sampai time doktor cek lagi, dah bukak 5cm, die pun pecahkan ketuban, tak sakit pun mcm org kate, maybe pasal aku dah 2 hari sakit contraction so dah tade perasaan dah. Nurse bagi aku baju suh salin nak masuk labour room. Aku tade rase nervous pun pasal rase sakit contraction menguasai segalanye. Tak lame aku kat labour room suami aku pun masuk teman aku.

Rabu, 14 April - Nurse masuk bagi injection painkiller. Memula tuh oke jugak rase sakit kurang skit, tapi skit je ah. Tak lame lepas tuh ubat pelali tuh tak jalan dah. Kalo aku tak tahan depa suh aku pakai gas mask. Dapat je mask tuh mmg tak lepas lah aku bernafas pakai gas tuh. Suami aku setia bace doa hembus-hembus kat kepale aku, pegang tangan aku. Doktor dtg cek 2/3 kali tgk still bukak 5cm je. Tapi aku dah nak macam separuh mati lah tahan sakit, contraction kuat tapi rahim tak bukak. Cek jantung baby dah makin lemah, baby sleeping doktor kate. Doktor suh aku kejap mengiring kiri, kejap mengiring kanan nak bg baby active balik tapi negative. Probably aku dah sedut banyak sgt gas pki mask tuh. Dah aku rase mcm tatahan sepanjang mase, so sepanjang mase lah aku bernafas pakai mask tuh je. Tetibe baby active balik, doktor kate, "Kite tunggu sampai 7.30 pagi, kalo tak bukak jugak kena operate".

Tak lame lepas tuh tetiba baby sleeping balik, doktor laju-laju kate kena pi operation theatre. Air mate aku dah bergenang, die bagi aku paper suh sign, explain laju-laju pasal operation, aku mintak maaf dgn suami, trus depa tolak aku masuk OT. Depa transfer aku atas operation bed, trus suruh aku bend, masuk bius kat tulang belakang, baring balik, bubuh cover kat atas dada aku, pastu aku rase sakit sume ilang, rase suam-suam je separuh badan, macam lega sangat lah. Lepas depa cek bius dah jalan ape lagi truslah depa godek-godek perot aku. Aku cube gak intai-intai reflection kat lampu tapi tak clear ah. Kejap je tetibe dengar bunyi baby nangis, halus je suaranye. Nurse bwk baby bagi aku cium, pastu trus bwk kua bg suami azan dan iqamatkan. Lepas tuh depa sambung godek perot aku. Badan aku menggigil-gigil sepanjang mase depa nak cover balik perot aku. Siap je depa tolak aku kua dari OT. Aku transit kat mane dulu ntah aku tatau. Depa cek blood pressure aku dropped sangat. Depa bawak heater taruk atas aku. Tak lame lepas tuh baru BP aku stabil. Depa amik baby taruk atas kaki aku trus tolak aku masuk ward.


Lebih kurang macam tuh ah Imaan lahir ke dunia ini. Pengalaman kat ward lepas operation pun bleh tahan ngeri jugak tapi aku malas ah nak ingat balik. Lepas doktor belah perot aku tgk muka Imaan mengadap ke atas, meaning die terlentang, bukan dalam position yg sepatutnye die kua. Antara sebab jugak jalan taleh bukak, baby penat, ibu penat dah sakit 3 hari so terpaksa bedah jugak. Berat Imaan mase lahir, 2.8kg pun doktor kate besar tuk aku. Next pregnancy kena control weight baby. Sakit lepas operation mmg sakit ah. Skang ni pun sakit lagi skit. Jalan bongkok-bongkok macam nenek kebayan.

7 comments:

  1. fad.. ko tak makan pati ikan haruan ke? brand poliney tu? aku lepas bersalin haritu teros amik..minum 5 botol dlm masa 5 hari je. lepas tuh lepas seminggu bersalin jumpe doctor tu doctor cakap aku nye luka sume dah ok. nampak dah heal. payit yg amat laaa pati tu..tp lepas ko minum tu cepat2 amik bende manis mcm honey ke ape bagi kurang rasa payit.
    sakit bila batok2 pon kejap je weh. kire seminggu tuh je laa aku rasa sakit2 tuh. lepas tuh jalan dah mcm anak dara. ahahaha :p org dtg umah aku terkejut tgk aku mcm org tak bersalin je. hehe.
    try laa.. :)

    ReplyDelete
  2. next pregnancy?waaa..dah pk ek?hehee...
    takpelah,c-zer pun.yg penting dua2 selamat kan.

    ReplyDelete
  3. berkesan ke pati tu? sepupu aku minum 12 botol skang dah 2 bulan pun sakit lg. aku skang makan ikan haruan tp mcm nak try jugak ah pati tu.

    ReplyDelete
  4. erk.. memula aku pk aku ley handle kalo nak bersalin nanti..bile ko citer.. mcm errrrkkkk~

    ReplyDelete
  5. ermmm... :/ takut bila baca ni, huhu..

    ReplyDelete
  6. kite pn ceaser gak.. tu pn sbb baby breech..name baby kite same.. hiks

    ReplyDelete
  7. hii saja je merantau ke blog2... Anyway..alhamdulillah ibu n anak sihat.. Saya pun masih dlm fasa berpantang.. Lg 5 ari nk abis... Salam kenal

    ReplyDelete

Kisah Purba - Pulau Redang with Kids

Ini memang kisah purba untuk masa depan. Haha. Terfikir nak buat entri pasal ternampak gambar kami pi Pulau Redang duluuu. Dulu tu was Marc...