20100329

Nervouslah Pulak

Occay dah masuk 37 weeks. So far tade pape perkembangan untuk ibu dan baby just pengembangan ibu aje lah kot. Skang makan macam selera je tapi amik small portion. Taleh banyak-banyak perot dah sempit. Batuk dan selsema kembali menyerang hingga susah tidur kerana asek batuk-batuk. Boleh dikatekan sepanjang tempoh pregnant aku kerap diserang batuk dan selsema lah. Pi klinik banyak kali dah dapat ubat pun banyak tapi doktor pun kate kalo aku rase teruk sangat taleh handle baru lah amik ubat. Kalo leh handle tu tahan je lah. Tau je ah kalo batuk ni perot jadi kejang-kejang. Sabor ajelah. Dugaan ibu mengandung kan. Asek batuk dan selsema tapi badan peluh-peluh je. Dapat peluang mandi, sure pi mandi. Banyak lah bil air nanti. Before pregnant mmg susah nak berpeluh, so mandi pun kurang lah. Haha. Tapi bile dah pregnant sumenye berubah.

Risau jugak kalo baby pun nanti senang sakit, batuk dan selsema. Macam mane lah I nak jaga baby I nanti. Haih~ Skang bile pikir mase semakin hampir ni gementar lah plak. Nervous pikir macam manelah ade baby sendiri nanti. Macam mane nak jaga. Life mesti dah berubah. Adeh, macam tak ready lah plak but no turning back bebeh. Hadapilah dengan tenang. (sedapkan hati sendiri...) Fuhhh fuhhh fuhhh~

Kadang-kadang rase macam tak cukup matang pun ade. What the heck umur dah over 25 years old ade rase tak matang plak kan. Dulu berangan nak jadi ibu muda. Macam best je muda-muda bawak baby kan. Tapi skang dah tade kategori muda dah. Dah jadi wanita matang sepatutnye tapi aku still rase macam belum matang je. Apesal aku rase belum matang? Ntah ah aku just rase je. Tengok aku menaip pun macam orang tak matang. Orang yang matang tuh macam mane erk? Macam tak logik plak nak kate diri sendiri tak matang. Aku dah lah anak sulong from 5 siblings. Sepatutnye matang lah kan. Maybe skang I macam depends too much on my hubby lah kot. Dulu before kahwin sume handle sendiri but now dah ade guardian angel yang jaga I hari-hari. Tapi hari ni beliau tade pi outstation maybe balik esok.

Alamak, tetibe rase lonely (-_-)

Dah lah pi buat keje lagi bagus. Post entry tade isi ape motif tatau.

5 comments:

  1. kite pon kerap sakit2 neh..
    huhu antibodi xkuat..

    jgn la nnt baby ikot cam ibu nye..
    biar la bb sentiasa sihat walafiat..
    amin :)

    ReplyDelete
  2. tuh ah. nutrien badan kte sume pi kat baby. tape lah si ibu kena mengalah dengan anak. hehe.

    ReplyDelete
  3. a'ah, EDD kita dekat2 je
    sama2 menanti masa melahirkan, pengalaman pertama yang mcm mana nanti..
    dalam tak sabar anak gomol anak dlm perut ni, kecut gak perut sebenarnya

    ReplyDelete
  4. masa pregnant mmg ade rase kita ni betol2 bersedia ke nak jadi mommy ni.
    tp bila dah lahir, bila dah betol2 jadi mommy, kejap je dah serasi.
    sangat fun weh!
    kalo ikotkan smpai now pon aku rasa aku belom matang lagi. haha. tp of course nak cuba jadi mommy yg terbaik untuk anak ni. :)
    all the best to u. aku doa kan semoga ko dipermudahkan segalanya nnt. amin!

    ReplyDelete
  5. oh my! dah dekat sangat! harap semuanya ok. belajar cara push mcmana ok. jangan teran dan tarik nafas. sepatutnya teran dan hembus. kalau tarik nafas, kepala baby akan masuk semula.

    good luck. saya doakan harap dipermudahkan semua :)

    ReplyDelete

Kisah Purba - Pulau Redang with Kids

Ini memang kisah purba untuk masa depan. Haha. Terfikir nak buat entri pasal ternampak gambar kami pi Pulau Redang duluuu. Dulu tu was Marc...